Diagnosticul si managementul sindromului metabolic

1 Autor: Daniela Chirila, biochimist specialist

Sindromul metabolic reprezinta o conditie clinica ce cumuleaza mai multi factori de risc responsabili de instalarea si dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare si a diabetului zaharat tip 2.

Caracteristicile majore ale sindromului metabolic sunt :

  • rezistenta la insulina
  • obezitatea abdominala
  • cresterea presiunii arteriale
  • dislipidemia aterogena

Continuare »

Patologia glandei tiroide

2

Glanda tiroida este o glanda endocrina de forma literei H fiind alcatuita din doi lobi uniti printr-un istm pretraheal. Ea este situata de o parte si de alta a traheei.

Tiroida secreta doi hormoni: tiroxina T4 si triiodotironina T3. Controlul functiei tiroidiene este realizat la nivel central de hormonul hipotalamic de eliberare a tirotropinei TRH si tirotropina TSH secretata de hipofiza anterioara. Aportul de iod din alimentatie este foarte important pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

Continuare »

Toxoplasmoze

3

Genul Toxoplasma cuprinde mai multe specii de paraziti, din care specia Toxoplasma gondii prezinta importanta in patologia umana. Raspandirea parazitului este dependenta de zona geografica, statutul socio-economic si obiceiurile alimentare.

Continuare »

Recoltarea: primul pas pentru obtinerea unui rezultat corect…

4

Un rezultat corect depinde si de concursul dat de pacient. Pacientul trebuie sa fie un colaborator in munca desfasurata, cu atat mai mult cu cat el este beneficiarul direct al rezultatelor laboratorului.

Continuare »

Sistemul Rh si aloimunizarea in sarcina

5

Organismul uman contine un numar foarte mare de antigene care-i conditioneaza specificitatea de specie, de grup sau de individ. Antigenele eritrocitare reprezinta una din cele importante categorii de antigene.

Continuare »

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS–CoV–2)

6

Virusul SARS - CoV – 2 este un virus ARN monocatenar, anvelopat apartinand familiei beta Coronaviridae.

Continuare »

Harta

Serviciile Noastre

Misiunea laboratorului MEDICLIN A & M este de a oferi analize medicale la cele mai inalte standarde, preocupandu-ne permanent de imbunatatirea continua a performantelor noastre si de identificarea si satisfacerea necesitatilor clientilor nostri.

Contact

MEDICLIN A & M

Telefon/fax: Cetatea Histria 021/ 413 55 70
E-mail: office@mediclin.ro