Sistemul Rh si aloimunizarea in sarcina

    Organismul uman contine un numar foarte mare de antigene care-i conditioneaza specificitatea de specie, de grup sau de individ. Antigenele eritrocitare reprezinta una din cele importante categorii de antigene.Acestea pot fi clasificate in trei grupe, in functie de specificitate:

  • antigene heterofile, care in afara de om se mai gasesc si la alte specii de animale;
  • antigene de specie, comune tuturor oamenilor
  • antigene de grup ( aloantigene), specifice unor grupe de oameni

Dintre antigenele eritrocitare cele mai importante sunt cele ale sistemului ABO, Rh, MN, Kell-Cellano si Lewis.

Sistemul Rh.

K. Landsteiner si A.S. Wiener semnalau in anul 1940 faptul ca in serul iepurilor imunizati cu eritrocitele maimutei Macaccus Rhesus aglutineaza eritrocitele a 85 % dintre oameni. Initial s-a descoperit existenta unui antigen comun maimutelor si oamenilor denumit “ factorul D”, dar ulterior s-a descoperit si existenta altor antigene ( C,c, D, E,e), controlate de sase gene organizate in trei perechi de alele si anume : Cc,Dd, Ee. Dintre acestea cel mai puternic este antigenul D si corespunde factorului Rh clasic. In clinica, numai prezenta sau absenta acestui antigen este determinata si importanta pentru transfuzii sau evolutia cursului unei sarcini. Celelalte tipuri, din punct de vedere imunologic incerte, marcheaza diferente individuale utile pentru investigatiile genetice sau stabilirea paternitatii.

Determinarea antigenului D ( grupei sanguine Rh) este utila deoarece in cazul transfunziilor incompatibile in acest sistem pot apare accidente transfuzionale care conduc la hemoliza intravasculara acuta.

Aloimunizarea in sarcina

Aloimunizarea in sarcina este echivalenta cu aloimunizarea in sistem Rh si este datorata unei incompatibilitati fetomaterne in grupul sanguin Rh.

Daca o femeie Rh D- este fecundata de catre un barbat Rh D+ in serul ei vor apare anticorpi anti-D care pot provoca hemoliza si grave tulburari fatului RhD+, fenomene care pot conduce chiar la moartea acestuia.

In cazul sistemului Rh organismul nu dezvolta anticorpi naturali, astfel sensibilizarea imuna are loc dupa expuneri repetate la antigenii sistemului respectiv. De aceea, prima sarcina evolueaza de obicei fara probleme.

Dupa cum am precizat mai sus organismul uman nu elaboreaza in mod normal anticorpi anti-D; cand insa acestia exista au un pronuntat caracter citotoxic intrucat actioneaza asupra unei singure celule tinta (eritrocitele Rh+).

Imunizarea in sarcina este determinata de patrunderea unei mici cantitati de eritrocite fetale Rh D+ in circulatia materna in timpul travaliului. Anticorpii aparuti persista mult timp, iar daca concetratia acestora este mare, la urmatoarea sarcina, traverseaza placenta, trec in circulatia fetala unde vor distruge eritrocitele fetale. In consecinta in organismul fetal se instaleaza o anemie severa, cunoscuta sub denumirea de boala hemolitica a nou-nascutului.

In astfel de situatii, se poate administra profilactic anticorpi- anti RhD care vor liza celulele RhD+ evitand sensibilizarea mamei.

Harta

Serviciile Noastre

Misiunea laboratorului MEDICLIN A & M este de a oferi analize medicale la cele mai inalte standarde, preocupandu-ne permanent de imbunatatirea continua a performantelor noastre si de identificarea si satisfacerea necesitatilor clientilor nostri.

Contact

MEDICLIN A & M

Telefon/fax: Cetatea Histria 021/ 413 55 70
E-mail: office@mediclin.ro