Clearance creatinina

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB.

DENUMIRE ANALIZA

PRET ANALIZA

DECONTATA / NEDECONTATA

Clearance creatinina

30 lei

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB

Prezentare generala

Cele mai concludente si mai folosite probe functionale renale sunt clearence-urile. Cel mai des in clinica este utilizat clearence creatinina. Creatinina este o substanta excretata prin rinchi. Este bioprodusul metabolismului energetic muscular si este produsa cu o rata constanta in acord cu masa musculara a individului. Productia endogena de creatinina este constanta atata vreme cat masa musculara ramane constanta. Deoarece creatinina este filtrata la nivelul rinichiului si ulterior excretata de rinichi, nivelul de creatinina este echivalent cu rata de filtrare glomerulara. Afectarea functiei renale afecteaza si excretia creatininei. Testul de clearence la creatinina este o masurare specifica a functiei renale, a filtrarii glomerulare primare.

Recoltare proba

Este necesar atat obtinerea unei probe de ser , precum si a unei probe de urina ( urina recoltata in 24h). Se recolteaza urina emisa in 24 de ore : In dimineata premargatoare dozarii, la trezire, se goleste vezica, fara a se pastra urina. Se noteaza ora. Incepand cu aceasta ora, in urmatoarele 24 de ore, se colecteaza toate emisiile de urina intr-un recipient curat si uscat. Urina colectata se pastreaza la 2 – 8oC. Se noteaza volumul. Se omogenizeaza urina si se retin intr-un recipient de unica folosinta cca 100 ml de urina. Pregatirea pacientului inainte de recoltare presupune : hidratare corespunzatoare, cu evitarea consumului de cafea; alimentatie echilibrata sub aspectul principiilor nutritive ; nu trebuie administrate diuretice sau alte medicamente care ar putea influenta densitatea urinara.

Implicatii clinice

Clearence creatinina este recomandat in diagnosticarea si monitorizarea: glomerulonefritei, pielonefritei, sindromului nefrotic, deshidratare, soc, hemoragii, arsuri, acromegalie, hipotiroidism, diabet zaharat etc.

Bibliografie

Denisa Mihele, Biochimie Clinica, ed. Medicala, 2003

Frances Fischbach, Lippincott Williams , A manual of laboratory and diagnostic tests, 2007

Ramona Banica & co, Analize de laborator si alte explorari diagnostice, editura MedicArt, 2007

Harta

Serviciile Noastre

Misiunea laboratorului MEDICLIN A & M este de a oferi analize medicale la cele mai inalte standarde, preocupandu-ne permanent de imbunatatirea continua a performantelor noastre si de identificarea si satisfacerea necesitatilor clientilor nostri.

Contact

MEDICLIN A & M

Telefon/fax: Cetatea Histria 021/ 413 55 70
E-mail: office@mediclin.ro