Celule lupice

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB.

DENUMIRE ANALIZA

PRET ANALIZA

DECONTATA / NEDECONTATA

Celule lupice

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB

Prezentare generala

Lupusul eritematos (LES) este o maladie inflamatorie cronica ce evolueaza in pusee caracterizate prin febra, eruptie cutanata predominant faciala, leziuni sinoviale, leziuni renale. Boala este insotita de producerea unui numar mare de autoanticorpi – Ac anti – DNA, Ac antifactori ai coagularii, Ac antifosfolipide/antiglicoproteine plasmatice, cei mai reprezentativi fiind cei antinucleari, care sunt raspunzatori de fenomenul celulei lupice. Doua structuri sunt caracteristice lupusului eritematos: prezenta celulei lupice si a rozetei lupice. Celula lupica tipica este descrisa ca un polimorfonuclear neutrofil matur ce contine o masa amorfa, care impinge nucleul spre periferia celulei. Masa amorfa se coloreaza specific si reprezinta nucleul alterat al unei polimorfonucleare care a interactionat cu anticorpii serici de tip antinucleoproteina ( factorul Haserick) si care ulterior a fost ingerat de catre leucocite fagocitare. In cel de-al doilea caz, masa amorfa este prezenta extracelular si in jurul ei vor aglutina leucocite intacte cu formarea rozetei lupice.

Recoltare proba

Obtinerea unei probe de sange prin punctie venoasa.

Implicatii clinice

La aproximativ 50- 75% din pacientii cu LES s-a decelat prezenta celulelor lupice. De aceea, este important ca pentru diagnosticare sa se tina cont de contextul clinic si de alte investigatii paraclinice, cea mai importanta fiind dozarea Ac anti – DNA. Celulele lupice au fost identificate si in alte afectiuni precum: poliartrita reumatoida, sclerodermia, boala Hodgkin sau in cazul unor terapii prelungite cu hidralazina.

Bibliografie

Denisa Mihele, Biochimie Clinica, ed. Medicala, 2003

Frances Fischbach, Lippincott Williams , A manual of laboratory and diagnostic tests, 2007

Ramona Banica & co, Analize de laborator si alte explorari diagnostice, editura MedicArt, 2007

Harta

Serviciile Noastre

Misiunea laboratorului MEDICLIN A & M este de a oferi analize medicale la cele mai inalte standarde, preocupandu-ne permanent de imbunatatirea continua a performantelor noastre si de identificarea si satisfacerea necesitatilor clientilor nostri.

Contact

MEDICLIN A & M

Telefon/fax: Cetatea Histria 021/ 413 55 70
E-mail: office@mediclin.ro