Anticorpi IgG anti-SARS CoV-2-s-RBD

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB.

DENUMIRE ANALIZA

PRET ANALIZA

DECONTATA / NEDECONTATA

Anticorpi IgG anti-SARS CoV-2-s-RBD

Aceasta investigatie nu este decontata de CASMB

Prezentare generala

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 ( SARS – CoV – 2) este un beta – coronavirus raportat prima oara in Wuhan, China in 2019, si care s-a raspandit cu o viteza fara precedent in intreaga lume, provocand o pandemie de afectiune respiratorie acuta, denumita COVID – 19, si al carei tablou clinic variaza de la asimptomatic si simptome usoare pana la pneumonie progresiva severa si insuficienta multipla de organ.
Pe langa masurarea viremiei din probele prelevate din tractul respirator superior, testarea serologica pentru detectia de imunoglobuline specifice ( anticorpi) este o alta metoda de laborator utila pentru diagnosticare si monitorizare a pacientilor expusi si infectati cu SARS – CoV – 2.
Studiile au aratat ca majoritatea pacientilor au prezentat raspuns imun la 10 zile sau mai tarziu dupa debutul simptomelor. Acest raspuns imun este caracterizat prin cresterea timpurie a imunoglubulinelor IgM, urmate de imunoglobulinele IgG. Testele de neutralizare din ser si cultura virusului au demonstrat ca prezenta anticorpilor de neutralizare se coreleaza cu prezenta anticorpilor Ig G, care recunosc proteinele spike si nucleoproteina SARS – CoV – 2. De asemenea, s-a observat ca, in mod deosebit, proteina S este un antigen major, care joaca un rol esential pentru atasarea virusului, fuziunea si patrunderea in celule. Proteina S cuprinde o subunitate S1, N – terminala responsabila de legarea virusului de receptorii celulari ( hACE2) si o subunitate S2 C- terminala responsabila de fuziunea virusului cu celula tinta. Subunitatea S1 cuprinde un domeniu N – terminal ( NTD) si un domeniu care se leaga de receptor ( RBD), care interactioneaza direct cu receptorii celulei gazda.
Testul Anticorpi Ig G SARS – CoV – 2 S – RBD ( anti – domeniu de legare a proteinei spike) detecteaza anticorpii capabili de neutralizarea sau inhibarea efectelor biologice determinate de catre virusul SARS – CoV – 2 si se coreleaza cu raspunsul imun declansat de interactiunea specifica a sistemului imunitar cu antigenul, la pacientii care au trecut prin infectie sau la pacientii imunizati.

Proba necesara


Ser sau plasma umana recoltata pe heparinat de litiu

Nu se accepta pentru testare probe hemolizate, lipemice sau icterice

Implicatii clinice


Testarea anticorpilor Ig G anti – SARS – CoV – 2 este utila pentru:

-Detectia expunerii si infectarii pacientilor cu SARS – CoV – 2.

-Evaluarea instalarii imunitatii protective, dupa boala sau vaccinare.

Limitari ale metodei utilizate


-Interferenta poate aparea in cazul anumitor seruri continand anticorpi impotriva componentelor reactivului. Din acest motiv, rezultatele trebuie interpretate luand in considerare istoricul medical al pacientului si rezultatele altor teste efectuate.

-Testarea anticorpilor nu se recomanda ca criteriu unic de diagnostic si stadializare a infectiei, deoarece raspunsul imun al fiecarei persoane dupa infectia cu SARS – CoV – 2 variaza semnificativ.

-Daca se doreste urmarirea anticorpilor Ig G in dinamica, se recomanda ca testele de detectie ale anticorpilor sa se efectueze folosind aceeasi metoda de dozare.

Bibliografie


1. Instructiuni utilizare reactivi pentru detectia anticorpilor Ig G anti – SARS - CoV – 2 s- RBD, producator SNIBE, ed.2020

2. Kinetics of anti -SARS-COV-2 IgG/IgM antibody concentration, measured by an automated immunochemiluminescence metod, UP TO 7 MONTHS AFTER THE ONSET OF SYMPTOMS, Rizos, A.- L. Haliasou1, I. Kalomenidis, A. Koromilias, Z. Barbaresou, K. Paidousi, A. Kapetanaki, N. Koulouris, P. Sfikakis, A. Haliasos,2021

3. COVID – 19 – A review of current methods , Meral Yuce, Filiztekin E, Özkaya KG, Biosens Bioekectron, ian 2021

4. SARS – CoV – 2 antibodies titration – a reappraisal, G. Lippi & Mario Plebani, ATM, aug 2020

5. COVID – 19 – Coronavirus replication, pathogenesis and therapeutic strategies,Cornelia Bergman, Robert Silverman, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 05 - 2020

Harta

Serviciile Noastre

Misiunea laboratorului MEDICLIN A & M este de a oferi analize medicale la cele mai inalte standarde, preocupandu-ne permanent de imbunatatirea continua a performantelor noastre si de identificarea si satisfacerea necesitatilor clientilor nostri.

Contact

MEDICLIN A & M

Telefon/fax: Cetatea Histria 021/ 413 55 70
E-mail: office@mediclin.ro