Analize hormoni

TSH

TSH

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 30 lei

Prezentare generala

TSH ( hormonul stimulator al tiroidei) este produs de hipofiza ca raspuns la stimularea TRH. TSH stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni, T3 si T4, iar secretia de TSH este fiziologic reglata de nivelul hormonilor tiroidieni. Testul este utilizat in explorarea functiei tiroidiene.

Recoltare proba

Este necesara obtinerea serului, prin folosirea tehnicilor standard de recoltare.

Implicatii clinice

Nivele crescute de TSH sunt intalnite in hipotiroidism primar, tiroidita Hashimoto, tirotoxicoza determinata determinata de tumori.
Nivele scazute de TSH apar in in hipertiroidismul primar, hipotiroidism secundar sau tertiar, boala Graves tratata etc.

FREE T4

Free T4

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 30 lei

Prezentare generala

FT4 ( tiroxina libera) reprezinta o mica fractie din tiroxina totala, reprezentand forma metabolic activa a acesteia. FT4 are valoare diagnostica in situatia in care nivelurile tuturor hormonilor nu se coreleaza cu statusul tirometabolic si apare o anormalitate suspecta in nivelul TBG (thiroxine binding globuline). Valorare concentratiei FT4 ofera o imagine mai clara a statusului tiroidei la persoanele cu niveluri anormale de TBG in timpul sarcinii si la cei care fac tratament cu estrogeni, fenitoina sau salicilati.

Recoltare proba

Se obtine ser prin utilizarea tehnicii standard de recoltare.

Implicatii clinice

Cresterea nivelului de FT4 se inregistreaza in hipertiroidism, hipotiroidism tratat cu tiroxina, iar valori scazute apar in hipotiroidism primar, secundar sau tertiar sau in hipotiroidism tratat cu triiodotironina.

Prolactina

Prolactina

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 38 lei

Prezentare generala

Prolactina ( hormon lactogen, hormon luteotrop) este un hormon secretat de adenohipofiza intr-un mod pulasator ( la fiecare 20 minute) si are rol in initierea si mentinerea lactatiei, la femei. Prolactina este de asemenea implicata in maturizarea foliculara. Dozarea acestui hormon poate fi de ajutor in diagnoza, managementul si urmarirea evolutiei tumorilor secretoare de prolactina acompaniate de amenoree secundara sau galactoree, hiperprolactinemie si infertilitate.Este, de asemenea utila in managementul afectiunilor hipotalamusului si in monitorizarea eficacitatii interventiei chirurgicale corective, chimioterapiei sau radioterapiei tumorilor secretoare de prolactina.

Recoltare proba

Este necesara obtinerea unei probe de ser.
Este necesara obtinerea probei dimineata ( 8 am- 10 am), pe nemancate, dupa minimum de 3-4 ore de odihna.

Implicatii clinice

Valori crescute ale prolactine au fost observate in galactoree, amenoree, afectiuni hipofizare/hipotalamice, tumori producatoare de prolactina, sindromul ovarului polichistic, anorexia nervoasa etc
Valori scazute ale prolactinei apar in hipogonadism, sindromul Sheehan

Estradiol

Estradiol

  pret: 38 lei

Prezentare generala

Estrogenii reprezinta un grup de hormoni sexuali feminini, secretati in principal de ovare, care stimuleaza dezvoltarea caracterelor secundare feminine si regleaza ciclul menstrual. Cel mai important reprezentant este estradiolul, care este cel mai potent hormon estrogen natural, produs in special de ovare si de placenta ( in timpul sarcinii) si, in cantitati mai mici de glandele adrenale si de testicule. Dozarea estradiolului seric este un index important pentru evaluarea unei varietati de disfunctii  ale ciclului menstrual cum ar fi pubertatea precoce sau intarziata la fete, si amenoreea primara si secundara, precum si menaopauza la femei. In caz de infertilitate, dozarea estradiolului seric este utila pentru monitorizarea inductiei ovulatiei consecutiva tratamentului cu, de exemplu, citrat de clomifen, LH-releasing-hormone (LH-RH) sau gonadotropine exogene. In timpul hiperstimularii ovarelor pentru fertilizarea in vitro, concentratia serica a estradiolului este in mod normal monitorizata zilnic pentru admiistrarea optima a hCG si a colectiei de oocite.

Recoltare proba

Este necesara obtinerea unei probe de ser.

Implicatii clinice

Niveluri crescute de estradiol au fost observate in cazul tumorilor secretoare de estradiol, pubertate precoce, sarcina, sindrom de feminizare, tumori testiculare etc.

Niveluri scazute de estradiol apar in avort, insuficienta hipofizara, hipogonadism primar, anorexie nevoasa, sindrom Turner, sindrom Klinefelter etc.

Progesteron

Progesteron

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 38 lei

Prezentare generala

Progesteronul este unul dintre principalii hormoni steroizi secretat de ovare, dar si de placenta (in timpul sarcinii). Pregateste mucoasa uterina pentru implantarea ovulului fecundat. Nivelul de progesteron creste in timpul ovulatiei pentru a atinge punctul maxim in timpul fazei luteale; uterul este apoi pregatit pentru implantarea unui ovul fertilizat In cazul in care nu are loc implantarea, corpul galben degenereaza si ca urmare secretia de progesteron inceteaza. Daca are loc implantarea, corpul galben continua sa secrete progesteron, sub influenta LH-ului si a prolactinei, in primele luni de sarcina, ulterior functia fiind preluata de placenta.

In timpul sarcinii se manifesta o crestere graduala din saptamana 9 pana in sapataman 32 de gestatie, deseori nivelul fiind de pana la 100 de ori mai crescut ca la femeile negestante. Nivelul progesteronului in caz de sarcina gemelara este semnificativ mai mare decat in caz de sarcina simpla.

Recoltare proba

Este necesara obtinerea unei probe de ser.

Se noteaza data ultimei menstruatii sau varsta sarcinii.

Implicatii clinice

Dozarea acestui hormon este o parte importanta a studiilor de fertilitate pentru a confirma ovulatia, pentru a evalua functia corpului galben si pentru a evalua riscurile de avort spontan.

Cresterea nivelului de progesron se intalneste in tumori ovariene, sarcina molara, hiperplazie adrenala congenitala.

Scaderea nivelului de progesteron apare in urmatoarele conditii: amenintare de avort spontan, hipogonadism primar sau secundar.

FSH

FSH

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 38 lei

Prezentare generala

Hormonul folicustimulant (FSH) este un hormon secretat de hipofiza, care la femei stimuleaza maturarea foliculilor Graaf, iar la masculi formarea spermei in testicule.

Recoltarea probei :

Este necesara obtinerea serului. Pentru femei, este important pentru interpretarea rezultatelor, sa se cunoasca data ultimei menstruatii.

Implicatii clinice:

Niveluri crescute de FSH apar in sindromul Turner, hipopituitarism, sindromul Klinefeleter, castrare, alcoolism, menopuaza, tulburari ale ciclului menstrual.

Valori scazute ale FSH apar in tumori ovariene, tulburari ale functiei hipotalamice, deficientele ale hipofizei, ovar polichistic, hemocromatoza, anorexie etc.

LH

LH

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 38 lei

Prezentare generala

Hormonul luteinizant ( LH) este un hormon secretat de hipofiza anterioara, care stimuleaza la barbati producerea de androgeni, iar la femei stimuleaza ovulatia, sinteza progesteronului si formarea corpului galben.

Recoltarea probei

Este necesara obtinerea serului.

Pentru femei, este important, pentru interpretarea rezultatelor, sa se cunoasca data ultimei menstruatii

Implicatii clinice:

Valori crescute ale LH se intalnesc in disfunctii gonadice, adenom hipofizar, sindrom Turner, sindrom Klinefelter, pubertate precoce, absenta congenitala a testiculelor ( anorhie), menopauza, sindrom de feminizare completa.

Valori scazute ale LH apar in afectiuni ale hipozei/ hipotalamusului, stres sever, anorexie nervoasa, malnutritie.

Cortizol

Cortizol

Gratuit cu trimitere de la Medicul Specialist pret: 38 lei

Prezentare generala

Cortizolul este principalul hormon corticosteroid secretat de glandele adrenale. Principalele roluri fiziologice ale cortizolului sunt: promovarea gluconeogenezei, diminueaza utilizarea glucozei de catre tesuturile insulino-dependente, intensifica lipoliza, influenteaza raspunsul imun avand actiune anti-inflamatorie. Serectia de cortizol este influentata de ritmul circadia, fiind mai mare dimineata intre 6 si 8 am si mai scazuta intre 4 – 6 pm.

Recoltare proba

Este necesara obtinerea serului/ plasmei  prin venipunctura. Proba trebuie recoltata la 8 am sau la 4 pm.

Implicatii clinice

Valori scazute ale cortizolului se intalnesc in hiperplazia adrenala, boala Addison, hipotiroidism, afectiuni hepatice.

Valori crescute ale cortizolului apar in hipertiroidis, stres, carcinoame, sindrom Cushing, obezitate, tumori producatoare de ACTH.

Testosteron

Testosteron

Nu se deconteaza de CAS MB. pret: 38 lei

Prezentare generala

Testosteronul este responsabil de dezvoltarea caracterelor secundare masculine. Este secretat de catre glandele adrenale, testicule si respectiv ovare. Producerea excesiva de testosteron induce pubertatea prematura la barbati si masculinitatea la femei.

Recoltarea probei

Este necesara obtinerea unei probe de ser.

Se recomanda ca recoltarea sa se efectueze dimineata, la ora 7 am inregistrandu-se peak-ul secretiei de testosteron.

Implicatii clinice

Scaderea nivelului seric de testosteron la barbati se observa in hipogonadism, sindrom Klinefelter, sindrom Down, hipopituitarism, ciroza hepatica.

Niveluri crescute de testosteron, la barbati, se asociaza cu hipertiroidism, sindromul rezistentei la androgeni, tumori, pubertate prematura. Cresterea nivelului de testosteron la femei se observa in hirsutism, sindromul ovarelor polichistice, virilizare.

©2008 MEDICLIN A&M